Vaak heb ik mensen horen verzuchten ‘was ik maar een kat’. Want ze slapen de hele dag, krijgen eten en drinken netjes in een bakje voorgeschoteld en hoeven he-le-maal niets te doen. Dat zouden wij ook wel eens willen, toch?

Maar wat vinden de katten daarvan? Vinden ze het prettig om zoveel te slapen? Dat het eten voor ze klaar staat? Of zouden ze stiekem wel wat meer actie willen?

wilde katten

Als we kijken naar de dagbesteding van de wilde kat dan valt op dat hij veel slaapt – gemiddeld zo’n 16 uur per dag. En verder? Een uurtje wassen, een half uurtje nagelverzorging. De rest van de dag is om te jagen en zijn voedsel bij elkaar te scharrelen. Onze huiskat heeft maar een half uur per dag nodig om zijn eten naar binnen te werken. Dat betekent dat hij 6 uur per dag over heeft. Om het leven leuk te maken voor de kat is alleen knuffelen en aaien niet genoeg, er moet gespeeld worden!

Voor katten die naar buiten kunnen ligt het overigens wel iets anders. Zij kunnen buiten exploreren en jagen waarmee aan hun natuurlijke behoeften wordt voldaan. Een buitenkat is over het algemeen een tevreden kat. Maar tegenwoordig worden katten veel vaker binnen gehouden en daar kunnen goede redenen voor zijn. Veel autoverkeer voor de deur, een goede relatie met de buren of een buurt die overbevolkt is met katten waar je eigen kat gestrest van raakt.

Voor het welzijn van de kat heeft dit besluit wel ingrijpende gevolgen: hij moet zich nu binnen zien te vermaken. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook je binnenkat een tevreden kat is?
SONY DSC

voedselverrijking

Een makkelijke manier om te beginnen is het maken of kopen van voerpuzzels. Dit wordt ook wel denkspeelgoed genoemd, maar het principe is dat de kat moeite moet doen voor zijn eten. Hiervan zijn veel varianten te koop (kijk eens op catcetera), maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Brokjes in een eierdoosje of in een lege cornflakedoos met gaten. Van lege toilet- en keukenrollen kun je een leuke piramide maken waarin je de brokjes verstopt.

Ook leuk is het om de brokjes één voor één weg te gooien zodat je kat er achteraan moet rennen. Belangrijk is dan wel dat je het volgende brokje pas weggooit als je kat weer bij je komt zitten – en dat er niet een bakje met eten in de keuken staat. Dit is een goede manier om een sterke(re) band met je kat op te bouwen.

En als je dan toch bezig bent kun je ook het drinken tot een spannendere ervaring maken met bijvoorbeeld een waterfontein of door speeltjes of waterplantjes in de drinkbak te zetten.

spelen

katengedrag_3951 Naast voedselverrijking is het ook belangrijk (en leuk!) om regelmatig met je kat te gaan spelen. Dit hoeft echt geen half uur te duren – sterker nog: zolang kan een kat z’n concentratie niet eens vasthouden – 5 minuutjes per keer is al genoeg. Voor een kat is spelen interessant als het lijkt op jagen. Hengels zijn dan ook het uitgelezen speelgoed. Beweeg de hengel snel over de grond heen en weer om zo een prooi na te bootsen. De ogen van een kat zijn ingesteld op snelle bewegingen en je kat zal daar snel op reageren.Lijkt het alsof je kat er al genoeg van heeft? Laat de hengel dan eens om een hoek verdwijnen 🙂

Overigens heb ik gemerkt dat een touwtje al voldoende kan zijn. Mijn kat Chaska is dol op bewegende touwtjes en simpele speeltjes als de Cat Dancer en Bamboozler zijn favoriet bij haar. Ook mijn buurkat Gina gaf de voorkeur aan de Cat Dancer boven een wollige hengel.

Speeltjes met catnip (ik ben fan van het merk Yeowww) zijn een goede afwisseling voor hengeltjes – daar kunnen ze behoorlijk van uit hun dak gaan. Reageert je kat niet op catnip? Probeer dan eens matatabistokjes.

verveling

Tot slot wil ik nog iets zeggen over de mogelijke gevolgen van een kat die zich verveelt. Verveling kan zich uiten in nog meer slapen dan de gemiddelde 16 uur per dag, maar een verveelde kat kan zich ook gaan uitleven op de andere bewoners in huis. Hij kan bijvoorbeeld een andere kat in huis gaan terroriseren, of agressie vertonen naar eigenaar of kinderen. Het is dus echt heel belangrijk dat een kat de mogelijkheid krijgt om zijn energie kwijt te raken!

Share This