Gedragsadvies

Probleemgedrag

Waarom krabt je kat aan de bank? Waarom sproeit je kat tegen de kast? Waarom plast je kat niet gewoon netjes op de kattenbak, maar op je tapijt? En waarom vechten je katten zo vaak met elkaar? De antwoorden op deze en andere vragen zijn vaak te vinden in het bestuderen van het natuurlijk gedrag van katten. Je kat doet al deze dingen niet omdat hij je wil pesten of omdat hij jaloers is. Er zijn altijd goede redenen, zoals het afbakenen van een territorium, een vreemde kat die in huis komt, een vieze kattenbak of kattengrit dat pijn doet aan de pootjes. Op deze site staat veel informatie over het natuurlijk gedrag van katten zodat je hopelijk beter begrijpt waarom je kat doet wat hij doet én wat je er zelf aan kunt doen.

Aanpassingen

kat pakt snoepjee Zoals gezegd is veel probleemgedrag voor de kat natuurlijk gedrag en daardoor niet af te leren. Wel is het mogelijk om door (kleine) aanpassingen in en om het huis door te voeren, de leefomgeving van je kat zo prettig te maken dat zijn natuurlijk gedrag geen problemen meer oplevert. Je kunt bij deze aanpassingen denken aan het creëren van nieuwe ligplekken waar de kat zich makkelijker kan terugtrekken of aan voedselverrijking in de vorm van voerpuzzels. Het kan echter ook zo zijn dat er sprake is van aangeleerd gedrag. Aangeleerd gedrag kan ook weer worden afgeleerd door met ze te trainen.  

Trainen

Katten hebben de reputatie dat ze niets te leren is. Het adagium is niet voor niets: ‘honden hebben een baas en een kat heeft personeel’. Maar ook een kat kan, met gebruikmaking van de leerprincipes, nieuw gedrag aan geleerd worden.

Katten vertonen bepaald gedrag omdat het ze een beloning oplevert. Denk bijvoorbeeld aan het miauwen voor de buitendeur totdat deze wordt opengedaan of aan het slaan met de voorpoot tijdens het borstelen zodat die vervelende borstel verdwijnt. Met een goed trainingsprogramma wat uitgaat van belonen van het gewenste gedrag kan het probleemgedrag aangepakt worden. Voor een goed resultaat is wel veel geduld en doorzettingsvermogen van de eigenaren nodig.

Daarnaast vinden veel katten het ook heel leuk om te doen en is het een goede mentale bezigheid voor ze. Zo kan trainen ook gebruikt worden om verveling bij (binnen)katten tegen te gaan.

Binnenkort zal ik op deze site uitgebreid vertellen hoe jij kunt gaan trainen met je kat.

Erika Mouthaan – De Meern – erika@katengedrag.nl

Share This